VINTERMEK!

Full fart under pressarna 2002-11-14 

Sammanställt Allan Förberg

Tro inte att 22 seglare vilar på hanen under vintern. In kommer rapporter från spridda håll som kan inspirera andra ägare att sätta fart redan nu. Cassandras (241) nye ägare Richard Jacobsson i Oxelösund meddelar att hela botten genomgår totalrenovering. Däck och skrov börjar närma sig ”Trollet-skick”.  Vid ett besök nere hos Svenne Högelin och Rasa (349) får man prov på vad ”den lille plastmekanikern” kan ställa till med. Hela sittbrunn flyttas fram i runda slängar 70 cm och motsvarande kapas från ruffskottet och framåt. Skarndäck blir 10 cm bredare och uppsikten över segel och telltails perfekt. Sen ska det bara på 180 kg bly i bulben (kanske kan tas från Chadrak???) så är allt nästan klart. Ordförandebåten Rayona (224) har fått diagnosen bottenstockbyte, plus att förskeppet som pekar mot månen ska genom tyngder och omnåtning få ett snyggare språng.

Här är lite andra rapporter som trillat in via mejl:

BO GUSTAFSSON – 297 CHADRAK

Från Chadrak rapporteras följande: Var nere och rev lite igår (13 nov), bilder finns på

http://snabelslash.com/bo/chadrak/

Läget är som följer; medelbredden är mindre idag än på ritning, lx är längre idag än på ritning. Då båten ritades på absolut minimum/maximum, dvs. lx var maximalt lång för den givna medelbredden är det svårt att trimma om planen för att passa in båten i regeln. Lösningen blir att vi breddar båten för att kunna använda oss av det nu längre lx.

Det genomförs som en kombination av att pumpa isär båten vid huvudskottet och tura ut distansmaterial på friborden för att ge en större medelbredd.

Andra meck som är på gång är att renskrapa och laga däcket, flytta backstagen, flytta vincharna, nytt roder, fiol, lättfickor i kölen, osv.

/Bo Gustafsson 

CALLE SVEDBERG – 320 ”SPRINGTIME”

 Betr. vinterns Springtime-arbete handlar vår så kallade ”27 punkters åtgärdsplan” om:

- Säkerställa att allt håller i hop.

- Att allt finns på rättplats.

- Att god  funktion råder.

- Bra utväxling där så behövs. Bl.a. gamla backstagsrattar för tunga och för lite utväxling.

- Och att rensa ut från gamla slitna trim system.

- En halkfri sittbrunns durk av teak o bygga nya främre sittbrunnstofter.

- Bygga ny lättare bom.

- Dra ned några trim funktioner till ruff taket.

- Masten behöver en översyn då en del popnitar inte har dragit riktigt rätt vid tidigare ägares montage.

-      Mycket har varit provisoriskt utfört. Gamla trimsystem har delvis suttit kvar, ofta med taskiga infästningar,  provisoriska slitna tampar o block. På något ställe sitter onödigt stora Harkenblock som kunnat klara sig med en styrbygel!

- Flytta vinsch placering mm.

- Segel mässigt kommer jag att investera i en segelsymaskin och renovera befintliga 3st Genuor. Pågående husbygge måste få gå före under denna säsong !  Man vill  jag gärna ha nya töj men det sägs att det blir en ny säsong nästa år å då ......J-r............

/Calle Svedberg

PS. Kul att det det finns någon som släpperloss, som Högelin. Det är ett ``billigt`` sätt att utveckla o förstå regeln. Till slut en uppmaning våga mer.....Mer utveckling = roligare klass !

TEAM KLINGA – 37? ”IDA”

Status på vår silver-låda (som har fått namnet IDA) är: däcket är monterat, montage av köl förberett och kölen är gjuten och klar (står under båten). Eftersom det inte går att plasta och spackla nu så står jobbet stilla på de flesta fronter, men det går ju att göra mallar till inredningen och bygga luckor och liknande som går att göra inomhus.

Igår kväll (5 nov) var Per Thelander nere på varvet och gjorde en första koll på bygget. Verkar som att det går att mäta in henne.

/Martin Klinga

För er som inte hänger med i svängarna så är alltså Team Klingas båt uppföljaren till Ragge Lindstedts nya Cherie (371).

Allan har just inspekterat sina bottenstockar på Rayona.

Efter 64 år är det dags för byte på Rayona.

Henkan inspekterar Rayonas köl.

Svenne Höglin plastar.

Här har det hänt saker med Rasa. Svenne har jobbat hårt!

Anders och Palle på 61 Pinoccio pillar bort gammal silikon (!!) för att
rädda däcket. Tomas Larsson har varit nere och gett grabbarna råd och
dåd inför vinterns upprustning.

Tre Tiger 22:or på rad på SSK uppvisar olika strategi när det gäller
täckställning och pressning. Vi gissar att 369 "Suggan" till höger i
bild klarar vintern bäst....

Tillbaka