Storslam för 22:orna på Skärgårdskryssarens Dag 2002

av Allan Förberg

Sista dagen i augusti bjöd på friska vindar mellan Getfoten och Blockhusudden när den traditionella Skärgårdskryssarens Dag avgjordes. Hela elva 22:or var anmälda till start och glädjande var några ”nykomlingar” i branschen: Robin som köpt 249 Kismet och seglat ner henne från Umeå under sommaren, Bosse och Sara i 297 Chadrak som genom Olle Larssons försorg kommit in från Djurö, Calle Svedberg med 320 Springtime som efter år på land nu var tillbaka, 329 Snabella med den hurtfriske Sven Östensson och supersnygga 330 Bonita med Ralf Jakobsson vid spakarna. Dom ställdes mot fjolårets tvåa 57 Wi-Wi med nybyggd köl, 224 Rayona, 288 Paloma, 349 Rasa, 356 Cirdan och sist men inte minst 61 Pinoccio.

Sven i Snabella verkade ha vågat lätt skruvat i vanten inför start. ”Jag seglade en del med Arvid Laurin och han körde alltid med lös riggning” förklarade Östensson glatt.

Några besättningar vaknade upp med lätt huvudvärk efter nattligt besök på Pinoccio som höll partyfanan högst. Peter ”Palle” Suhr hade bjudit på seabreezegrogg (finkel med festis?) till hugade sailors och gastande blondiner inpå småtimmarna, vilket satte sina spår.

Nåväl, solen sken och vinden smattrade i riggen och det drog ihop sig till start. Redan på väg ut till linjen mastade Wi-Wi av. Ola råkade lossa på backstaget i undanvinden och häckstaget gick av. Masten gick i två bitar och blekskenaren 57 fick tyvärr kasta in handduken. Torkel lyckades bäst i starten med en riktig ”grosshandlare”. Han länsade fräckt ner till lovartsbojen och smet i innerspåret förbi en skrikande Benke i Cirdan. ”En helt enligt taktiken planerad start” förklarade Torkel efteråt. Vilket kunde ha blivit en dåres försvarstal. Nu täppte Cirdan, Rayona och ett par trettior inte till luckan ordentligt och Palomas smakstart var ett faktum.

I full kareta bar det av mot första märket, fyren i östra delen av Askrikefjärden. Paloma först med Cirdan hack i häl i överspår, jagade av Rayona rakt mot fyren dock med 30:an 150 Ingabritt mitt framför nosen som störande element.

Ytterligare två 22:or bröt på tidigt stadium. Kismet tog det säkra före det osäkra och seglade hem till Gäddviken för storen. Och Svenne Högelin i Rasa med en juniorgast ombord insåg att det här blir tungskotat. I byarna drog det som mest kanske 12 m/s och det skakade lite i masten då och då när puffarna gjorde sig påminda. ”Vi fick pumpa som idioter” löd Pinoccio-Palles beskrivning. Den soliga sommaren gjorde nog inte saken bättre. Chadrak kunde hälla ut det vattenskadade mellanmålet som förvarats i kölsvinet efter målgång. ”Det har varit snustorrt i kölsvinet hela sommaren…..” sa Chadrak-Sara. Tjena! Nu var det inte bara osten som fått bada i svinet.

Snart var vi tre 22:or som ryckt i toppen. Cirdan slog först medan Paloma fortsatte för babord. På Rayona försökte vi med ”den gyllene medelvägen”. Säkert ett rätt taktiskt val om det inte vore för den enda grynnan på fjärden: en enmeterskontur i kolosalformat. Efter snabb överläggning om båtens lutning i relation till djupgåendet kontra lågvattenståndet blev det två onödiga slag vilket kostade tätkänning. Samtidigt fick Cirdan problem med krängpinnen som lossade från rorkulten. Det blev till att surra provisoriskt och segla med visst glapp i styrningen.

Paloma var först upp till rundning i ögla och hade svårt att hitta rätt spår till bojen. Banläggare Wetterberg spelade Torkel & Co ett spratt genom att flytta den oranga tetran, vilket gjorde Tocke lätt förnärmad (för att inte säga förgrymmad). Paloma fick halvslöra NER till märket, dock fortfarande i ledning med ett par båtlängder till Cirdan. Trea Rayona med 30:an 224 Bolero hack i häl. Efter polsk riksdag och omröstning hade beslutats att segla utan spinnare i 22 klassen.

1.      För att vissa 22:or inte hade gastar så det räckte eller inte tänkte köra med spinnaker ändå.

2.      Banan var inte lagd för att gynna det högre LYS/SSKF tal som spinnaker medför. Och ingen annan skärgårdskryssarmodell var anmäld med ballong.

Paloma och Cirdan spirade sina genuor, Rayona försökte hålla trasan fylld utan pinne och fick se sig omseglad av 30:an Bolero strax innan rundning för fortsatt kryss mot Blockhusudden. Därefter bl.a Chadrak och Springtime i kamp med ytterligare andra modeller av skärgårdskryssare. Benke och Lasse i Cirdan hittade ett bra spår längs Lidingölandet och tog ledningen när Torkel, Freddan och Anna för ett ögonblick tappade bevakningen. Rayona dängde i en intern fajt sakta men säkert upp 30:an Bolero, som senare visade sig hade startat mellan två startgrupper i grov tjuvstart på två och halv minut och blev diskade.

Paloma gjorde ett desperat försök att klämma dit Cirdan genom att chansa mot Fjäderholmarna. ”Jag kunde inte ta honom på ren båtfart så det var bara att hålla tummarna” sa Torkel. Men Cirdan seglade konsekvent och fort i den luriga vinden upp mot Blockhusudden och fick skottet.

Vid prisutdelningen kunde Bengt och Lasse nysvirade i rena fina 22-klubbspiketröjor höja såväl totalpriset ”Bålskålen” och 22:a priset ”Paraplystället”. Nu hoppas vi att Benke bjuder på julglögg ur ”Bålskålen”. ”Paraplystället ska garanterat stå i hallen” förklarade Benke.

Av totalt ca 30 skärgårdskryssare som genomförde seglingarna blev det tre 22:or i topp med etta 356 Cirdan, tvåa 288 Paloma och trea 224 Rayona! Därmed har också Cirdan vunnit ”Stockholmsserien” efter en andraplats i Lidingö Runt, etta på Vikingaregattan och Skärgårdskryssarens Dag, snäppet före Paloma som vann Lidingö Runt, var tvåa på Vikingarnas och Skärgårdskryssarens Dag. Fullständig resultatlista för Skärgårdskryssarens Dag ska finnas på www.sskf.se

Efter målgång diskuterades flitigt vinterns renoveringar och ingrepp. Dom mest radikala är som följer: Chadrak som har problem med en för lång vattenlinje pga en akter som ”hänger”. Borden ska fräsas, aktern stöttas upp och turas rätt för att få vattenlinjemåttet 80 cm (!!!) kortare. Cirdan funderar på att flytta fram sittbrunnen EN meter genom att såga sönder ruffen med motorsåg. Därefter plasta fram akterdäck lika mycket. Tjohej!

Skärgårdskryssarens Dag bjöd i övrigt på en mycket minnesvärd segling som gör vintern enklare att uthärda. Perfekt 22:a segling i styv kryss med strålande solsken – kan det bli bättre??

/allan förberg

Här följer drygt 10 bilder som Allan tog under seglingarna!

PS. Bilderna har ganska hög upplösning så det kan ta en stund att ladda hem dom. 


Bonita på väg mot start.

Ola Swenson i 57 Wi-Wi.

Team Chadrak.

Sven Östensson med gast i 329 Snabella.

Bengt Pettersson från Cirdan och Calle Svedberg i Springtime
diskuterar banan.


Bengt och Lasse höjer "Bålskålen" och "Paraplystället".Chadrak kryssar mot en fjärdeplats i 22 klassen.


Springtime med Calle Svedberg, Linus Ström och Linus Höök.

57 Wi-Wi riggade av redan före start....


Calle Svedberg och Linus Ström fixar genuan på Springtime. Kismet
till vänster.Målgång Blockhusudden (tror att det är 329 Titti till höger....).


Tillbaka