Segelbåtens dag 2001

Av Sven Högelin

Eller årets viktigaste segling, med en väl preparerad Tricksonita så kastade vi loss från Långholmen där GöSS (Göta Segelsällskap) har sin hamn .Med en fint spinnande motor så jagade Benke, Kenneth och undertecknad mot dagens första slussning. Nåväl, det var knappast några större problem att hinna till Getfoten denna dagen. Starten går utanför Getfoten, en lite sned kryss mot Värmdö, rundning av en fyr, eller om det var en prick, sen segling in mot stan och mål vid Blockhusudden.
Efter titt i startlistan så bedömde jag våra chanser som mycket små att kunna segla in respiten på den lilla fräcka jakten Wiwi 22-57, de startade alldeles för tidigt (på grund av lägre lystal).

Kenneth gör ren botten på Tricksonita inför årets viktigaste segling


Men vi var naturligtvis sugna på att verkligen försöka, efter koll av start linjen så bestämde jag att vi startar i lä, väldigt nära land. Knappast det bästa stället, men vi startade med de större jakterna så det var väl lika bra att hålla sig undan. Innan vår start så startade en Sk 75:a, som tydligen tyckte att de som startade efter skulle få en kortare väg att segla, de drog med sig lovart flaggen ca hundra meter. Naturligtvis illa för vår tänkta startposition vid läflaggen, men det blir väl som det blir och det vore synd att ändra sin "vinnande taktik". Vi fick åtminstone fri vind en liten stund efter starten och när ett grundflak närmade sig så var det väl bara till att slå och segla tillbaka för att runda väggen av samtidigt startande jakter i lovart.

Ingen start att skryta med, men nu fick vi fri vind när vi lovade upp bakom sista båten i "väggen". Det  började lossna lite i seglingen och vi var snabbt uppe i täten av de 22:or som startade med lys 1,17. Däremot så lyckades vi inte riktigt segla loss från de fyrtior och femtiofemmor som startade samtidigt. Vi rundade fyren och hissade spinnakern, kikade lite förstrött efter Wiwi, fanns det månne nån chans att fånga in den ? Det blev en lång babords bog in mot stan, i början med spinnaker men efter ett tag var det bara till att riva ner den. Vi hade en boj att runda för att segla tillbaka en bit och sen runda en ny boj för att fortsätta in mot stan.

När vi närmade oss första rundningen så såg vi att Wiwi var i trubbel, de hade seglat in i väldigt dålig vind vid första rundningen. Vinden fyllde på akterifrån, vilket inte gynnade de tidigt startande jakterna. Vi höll ut från land så mycket vi kunde för att skära in mot märket på slutet, vi hade tur med vinden då den stod bra och vi fick ett bra drag runt det första märket. Nu var inte Wiwi långt framför oss, vi låg väldigt nära vid nästa rundning, men de visade sig vara svårgrillade, vi fick verkligen ligga i för att komma förbi dem på vägen in mot stan och målet vid Blockhusudden. Hur som helst så segla vi in till Djurgården för att bevittna och mottaga det underbara paraply stället (fjärde inteckn. och det är lika roligt varje gång).

Tydligen var årets gråa färg på Tricksonita inte accepterad, för paraplystället delades ut till Wiwi, de var inte oförtjänta av det men misstaget rättades till och paraplystället var hemma igen. De fick välförtjänt behålla ölen och jag hoppas att den föll dem i smaken...

 MVH Sven Högelin

Bild ovan: En fin liten A22 efter en fin segling.

Bild vänster: Glada vinnare: Benke till vänster, Svenne med pokalen och Kenneth till höger

 

Tillbaka