Gullvingens däcksbyte samt 327 Trollet i Västervik

av Rolf Herrström

I ett antal bilder och i lite text har jag för 22-klubbens hemsida dokumenterat däcksbytet på 22/279 Gullvingen. Jag rev hela däcket själv men läggningen av däcket utfördes av en professionell båtbyggare. Arbetet påbörjades under dec. 1999 och avslutades samma vecka som X-pokalen gick av stapeln i Västervik år 2000. Resultatet blev över förväntan. Offerten som togs höll inte alls eftersom det kom till mycket mera av extra underarbete blev kostnaden  dubbelt mot offerten.

Bland annat byttes samtliga halva däcksbalkar runt ruffen, ny ruff- och sittrumssarg ett antal nya knän, 10 st nya däcksbalkar, ny akterspegel, nya spant i akterskeppet, 4 st nya stålspant, ny tröskel och skott till ruffen, nya klossar för kvarnar, nya fiskar, skarndäck och inte minst en justering av språnglinjen så att den nu stämmer med originalet från 1948.

De ljusa däcksbalkarna är bytta. Den gamla sittbrunnssargen är här borttagen.

 

Läggningen av skarndäck i fören är klart och läggningen av de yttersta ribborna har påbörjats. Mittfisken ligger fortfarande löst.   Det har bytts en hel del i aktern innan man har hunnit så här långt och kan lägga nytt skarndäck och ny ribb.

Man kan fråga sig om nedlagd kostnad och arbetsinsats kan anses Försvarbart, svaret blir ett tveklöst ja. Genom denna insats har jag bedragit till att bevara en A22:a i en skärgårdskryssarklass som för seglingens utveckling betytt så mycket. Ett vackert kulturarv som bara måste föras vidare till kommande generationer.  

Nytt däck och ny sittbrunnssarg. Ett nylagt Pine däck är otroligt vackert! Här pysslas det akteröver.

Följande bilder är av mycket färskare datum, tagna den 8 december 2001. De visar 327 Trollet när hon anländer till Västervik med sin nya ägare i form av Tore Källmark.

Tore har tidigare seglat 213 Bonita och 329 Titti med stor framgång. Värt att nämna är att Tore vunnit X-pokalen 1978-79 och 1980.

För de som inte kunnat följa med bland de Jakter som bytt hemort vill jag gärna nämna att Westerviks SS nu har tre A22:or nämligen 279 Gullvingen, 319 Flamingo och 327 Trollet.  

Hoppas inte tåget kommer! 327 Trollet på plats under tak.

Västervik den 10 december 2001

Rolf Herrström

Tillbaka