Cassandra

Av Sven Högelin

Tog mig en tur till Oxelösund för att se hur det går för Rickard och hans påbörjade renovering av Cassandra. Hon låg vackert upp-pallad i ett väl tilltaget båtskjul, det fanns gått om plats att röra sig på och det var rent och snyggt i skjulet.
Blykölen stod utanför i en vagga och det var intressant att se de avrostade kölbultarna, nu var ju några utbytta för inte alltför längesen, vilket säkert gjorde att kölen stod där den stod (dvs ej tappad under segling).
Nu kommer det förmodligen att gjutas en ny köl med betydligt bättre profil och det tror jag kommer att göra stor nytta för seglingsegenskaperna. Cassandra seglades hårt på grund och fick en kraftig läcka, tror det var i slutet på 80-talet, sen dess har hon stått på land.
Rickard har rivit bort sambord och kölplankan, eller snarare skruvat bort, för allt lågt snyggt upplagt i skjulet. 
Det var intressant att kika på kölplankan, den var sprucken rakt igenom och i hela sin längd.
Dessutom var det knappast nån ny spricka och den följde kölbultsraden, man funderar ju lite på hur det kan ha blivit på det sättet, har svårt att tro på grundstötning men det är nog dumt att spekulera.
En sak är jag i alla fall inte förvånad över och det är att den började läcka kraftigt efter grundstötningen.
Hur som helst satt det en ny kölplanka på plats och Rickard jobbade med att passa in nya bottenstockar, tycker det ser bra ut och att det verkar som han till och med kommit lite längre med jobbet än vad han själv väntat sig !
Bortsett från botten så är hon i väldigt fint skick, däcket är relativt nytt och skrovet ser mycket bra ut, jämnt och fint. Tror man kan se fram emot sjösättning nästa sommar och jag hoppas verkligen att vi får se henne på pokalen så småningom.
Tyvärr så är dessa stora Becker 22:or underskattade när det gäller kappsegling liksom deras möjligheter till bra placeringar, jag hoppas att det kommer att ändra sig framöver.
Jag tycker Allan biter ihop bra och jobbar för att visa vad Rayona går för, Condor har ju visat sin snabbhet och Flamingo (237) har emellanåt visat god fart. Men jag tror att det behövs en ny kölprofil och att de inte är för tunga för att de ska komma till sin rätt.
Så vi som vill se en bred klass med stor variation på båtmaterial får väl hålla tummarna för att Rickard inte bara sjösätter en vacker jakt utan även en snabb jakt...

Lycka till Rickard !


Sven Högelin.

Kölplankan

Kölplankan på plats

Rickard och framtiden

Tillbaka